Contactformulier

Heb je een vraag of wil je je aanmelden voor een proefles? Vul onderstaand formulier in en wij reageren zo snel mogelijk.

Rijhulpsystemen en Praktijkexamens: Alles wat je moet weten

Introductie: Rijhulpsystemen, ook wel bekend als ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), vormen een integraal onderdeel van moderne voertuigen. In deze blog ontdek je wat rijhulpsystemen precies zijn en de rol die ze spelen tijdens je praktijkexamen.

Wat zijn rijhulpsystemen (ADAS)?

Rijhulpsystemen, of Advanced Driver Assistance Systems, zijn geavanceerde technologische systemen die diverse functies vervullen. Ze kunnen informeren, waarschuwen, ingrijpen en zelfs gedeeltelijk rijtaken overnemen. Een uitgebreid overzicht van veelvoorkomende rijhulpsystemen is te vinden in het ADAS Woordenboek van de ADAS-alliantie.

Gebruik tijdens het praktijkexamen

Sinds 2016 is het toegestaan om rijhulpsystemen te gebruiken tijdens het praktijkexamen voor de auto. Echter, vanaf 1 januari 2024 zal de examinator voorafgaand aan de examenrit het gebruik van deze systemen bespreken. Belangrijk om te weten is dat je niet wordt beoordeeld op je keuze om wel of niet gebruik te maken van rijhulpsystemen, met uitzondering van automatische parkeersystemen tijdens het onderdeel ‘Bijzondere verrichtingen’.

Uitzondering: Automatisch parkeersysteem

Tijdens het onderdeel ‘Bijzondere verrichtingen’ is het niet toegestaan om het automatische parkeersysteem te gebruiken. Dit is omdat je moet aantonen dat je het voertuig zelfstandig in een beperkte ruimte kunt beheersen.

Vragen tijdens het praktijkexamen

Als onderdeel van de voorbereiding op de rit, zal de examinator enkele vragen stellen over de auto, waaronder mogelijke vragen over rijhulpsystemen. Hierbij hoef je niet alle systemen uitvoerig te kennen, maar je kunt vragen verwachten over jouw ervaring met deze systemen, onverwachte reacties, waar je informatie ziet wanneer het systeem informeert, en het belang van schone sensoren.

Voorbeeldvragen die gesteld kunnen worden, zijn onder andere:

  • Welke ervaring heb jij met het gebruik van rijhulpsystemen?
  • Heb je ooit meegemaakt dat de auto onverwacht reageerde door een rijhulpsysteem?
  • Waar zie je de informatie als het rijhulpsysteem je informeert?
  • Wat kan een gevolg zijn van een vervuilde sensor op de werking van rijhulpsystemen?

Conclusie: Een goed begrip van rijhulpsystemen en hun rol tijdens praktijkexamens is essentieel voor elke aspirant-bestuurder. Bereid je goed voor, ken de basisprincipes en anticipeer op mogelijke vragen tijdens het examen. Het gebruik van rijhulpsystemen kan een waardevolle aanvulling zijn op je rijervaring, maar vergeet niet dat het belangrijk is om ook zonder deze systemen veilig te kunnen rijden.

Wil je beginnen met rijden? Vraag geheel gratis en vrijblijvend een proefles aan

Heb je een vraag over onze proeflessen, vul onderstaand reactieformulier in of kijk bij onze meestgestelde vragen over proeflessen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *